Återträning efter graviditet. Del 1 av 2.

Att ha genomgått en graviditet och förlossning utgör inte per automatik att du nu plötsligt ingår i en homogen grupp där alla medsystrar har mötts av samma scenario av kroppsliga förändringar och livspussel.

Lika mycket som var kvinna är en individ med sin historia och kroppsliga besvär är varje mamma det. Därför kommer återhämtningstiden efter en förlossning variera stort vilket beror på hur graviditeten har varit, hur förlossningen blev, hur barnet mår och hur livet ser ut i stort. För vissa går allt lätt och ledigt, medan för en andra är det en tuff tid som kantas av stora utmaningar av olika karaktärer. Ingen är rätt eller fel, de är båda är lika reella fast motsatta.

Det som likväl är likartat emellan kvinnorna är flertalet kroppsliga förändringar under och efter. För att hjälpa DIG att hitta tillbaka till DIN starka kropp tänker jag gå igenom i stora drag vilka förändringar som sker under graviditeten. Hur kroppen reagerar på de förändringarna och återhämtar sig. Många av kvinnor jag träffat har hjälpts av ökad förståelse för förändringarna i deras väg tillbaka till att återskapa stödet av bäckenbotten och bålmusklerna, till att hitta den lätta men uthålliga aktiviteten, och att ge kroppen tid i återhämtningen.

Del 1 fokusera på förändringarna som sker under graviditet. Del 2 har fokus på tiden efter förlossning med tips och råd om hur du ska tänka och strukturera upp din återträning. Är det några frågor, funderingar eller önskar boka en tid för undersökning och hjälp. Tveka inte att kontakta mig.

Hormonella förändringar.

Vid graviditetens start höjs nivåerna av progesteron, östrogen och relaxin i kroppen. Progesteron & östrogen är graviditetsbevarande hormoner som hjälper mammans kropp att ta hand om de förändringar som sker för att kvinnans och barnets hälsa ska bestå. Bland annat optimeras hjärt- och lungsystemet via ökning av hjärtats kapacitet, förbättring av blodcirkulationen, ökning av mängden blodplasma samt röda blodkroppar, förbättrad syreupptagningsförmågan och gör kroppen mer känslig för koldioxid.

Dessa positiva förändringar i kroppen kvarstår i cirka 6-12 mån efter förlossning. Så det är inte konstigt om man känner sig energisk och har lust till aktivitet när hjärt- och lungkapaciteten är förhöjd och man inte längre bär på den extra vikt samt den begränsande mage som fanns under graviditeten. Men det är inte alltid som den fysiska kroppen hänger med eller egentligen skulle klara av den aktiviteten och belastningen för dess förändring har varit av ett annat slag.

Här spelar det tredje hormonet relaxin in. Relaxinets nivåer förhöjs även de i början av graviditeten och toppar två gånger vid v. 14 och precis innan förlossning för att skapa plats för barnet under graviditeten och förbereder samt möjlig gör för förlossning. Relaxin påverkar spänningsgraden i muskulatur och bindväv vilket leder till att bukhinnan förlängs och bäckenets stabila leder blir lite rörligare. Men påverkan är inte endast lokal utan flera kvinnor kan rapportera om att deras fötter har blivit större efter en graviditet.

Efter förlossning sjunker nivåerna av relaxin men de förändringar som har skett i muskler och bindväv de försvinner inte direkt. Det tar tid att återhämta dessa förändringar som har skett under 9 mån, exakt hur lång tid finns inga tydliga svar på. Troligen för att det finns flera faktorer och individuella skillnader som påverkar, men rekommenderar att vara försiktig i leders ytter läge i 8-12 v efter förlossning.

Mekaniska faktorer

Alla gravida kvinnor upplever under nio månader kroppsliga förändringar i att det inre trycket ner mot bäckenbotten ökar och att det sker i förlängning i muskulatur och fascia runt mage, bäckenet och ryggen. Det sker även en kroppslig anpassning till den förändrade tyngdpunkten som skiftar positionen av bäckenet, ryggraden upp till huvudet och påverkar rörlighet runt bröstryggen.

Det helt individuellt hur mycket stora förändringarna blir och påverkas av kvinnans möjlighet till aktivitet och träning under graviditeten. Träning och fysisk aktivitet leder till att bäckenbotten- och magmuskulaturen arbetar aktivt att hålla magen uppe och inne vilket avlastar delvis magens tryck på bindväven, som linea alba stråket. Fysisk aktivitet gör även att nervkommunikationen mellan hjärna och muskler hålls aktiva. Vissa kvinnor har stora smärtbesvär under graviditeten som begränsar hennes möjlighet att vara aktiv, tänk då extra på att ta det gradvis efter förlossning.

Sandra

Medicinsk Massageterapeut & Cert. MammaMageTränare

072-9446153 sandra@osteopatlandslaget.se

#mammamage #graviditet #träningeftergraviditet