För två år sedan kom en kvinna i 50års åldern till mig på kliniken. Hon hade rest 15mil för att besöket efter att en närstående hade gett henne ett presentkort på behandling i hopp om att det skulle lindra hennes nackbesvär.
I runt 3 månader hade hon haft daglig kramp i nacken vänster sida med kraftig smärta som begränsade henne i vardagen, i arbetet med barn, att vara med sina barnbarn och vid träning. I samtalet vidare visade sig att ländryggen i 30år har varit ett återkommande besvär och ryggskott var inte ovanligt, vänster axel subluxerade två år tidigare utan fullständig rehabilitering och att under de senaste 10 åren fått besvär av inkontinens vid löpning och hopp.
Första besöket
På grund av att kvinnan har flera besvär och att jag kunde skönja att de var sammanlänkande undersökte jag henne på en bred front. Rörelsen i hela ryggraden, specifikt nacken med ortopediska test (vilka var utan anmärkning) och hur bålen med bäckenbotten aktiverar för att stabilisera och kopplar. Jag fann begränsning i ledrörelsen i ländrygg och nacken samt att det fanns en markant kompensationsstrategi i bålen via chestgripping som begränsade en gynnsam funktion i bäckenbotten och bålen.
Det primära fokus den första behandlingen var att minska det akuta nackbesväret vilket skedde via manuell mobilisering av relevanta nackleder, myofasciella triggerpunkter och mjuk töj i området som gav gott gehör. Men genom att funktionen i bålens inre cylindern är så väsentlig för vilka strategier kroppen anammar vid bland annat lyft av föremål och rörelse av benen guidade jag henne redan vid första besöket att hitta bäckenbotten och djupa mage i liggande positioner utan kompensera. Med syfte att stimulera avlastning i kroppen i stort och börja stärka hennes kropp inifrån och ut och fortsätta träna på hemma.
Behandlingsplan
Den första perioden fokuserades på behandling av nacken vilken kombinerades med funktionell bålträning samt egenträning av bäckenbotten. Efter 3månader var nacke så pass bra att vi kunde skifta fokus till ländryggen. Därefter har behandlingsfokuset skiftar beroende på behov och den röda linjen att skapa en smärtfri vardag. I början träffades vi tätare men efter 6 veckor, räckte den med en gång i månaden 70min per gång och som gradvis blivit var 6de vecka till var 8de vecka. Mina behandlingar har i perioder, och ofta på min rekommendation, kombineras med kiropraktiska behandlingar på hemorten. Träningen har gått från lätt isolerad bålträning till komplexare bålövningar, till helhetsträning med extra fokus på att stärka muskulatur runt axlar, höfter och rörlighet av hela kroppen. Träning och behandling har utvecklats och modifierats efter behov och gehör.
Gradvis minskade nacken att ge återkommande besvär, inkontinensbesvären minskade, hon började känna sig starkare och ryggen ger nu sällan besvär. Markanta förändringar märktes efter 12 månader, när vi sågs i juni 2020 uttrycktes glädjen av att må riktigt bra i kroppen. Den klarar nu av olika typer av fysiska ansträngningar utan ger henne några större besvär än träningsvärk efter. Hon besöker mig ännu på kliniken om än mer sällan och med fokus på underhåll och förebyggande behandling och träning.
Lyckad kombination.
Det har varit en ära att fått förtroendet att följa, arbeta och guida henne till en smärtfri och funktionell kropp som klara av att göra det hon önskar. Våra kroppar är fantastiska som besitter så mycket potential, ibland behöver vi bara luska ut hur den kan frigöras. I hennes fall har ett helhetsfokus i kombination med en långsiktig målsättning och min kompetens att kombinera olika typer av behandlingar med rehabiliterande träning varit en viktig del för att minska hennes besvär, vilket hon även själv påpekat.
Om du befinner dig i liknande situation ge inte upp. Sök vidare efter hjälp och tveka inte att höra av dig ifall jag kan hjälpa dig.
Rå om er!
(Med hennes medgivande publiceras inlägget. Bilden symboliserar hennes aktivs uteliv, ej bild på kvinnan.)